De zwembaddokter: 10 dingen die je moet weten over uw zwembad

1. Hoe bereken ik het zwembadvolume ?

Het antwoord op die vraag is van groot belang, omdat je het watervolume moet kennen om de onderhoudsproducten in de juiste dosering toe te dienen. Het volume wordt uitgedrukt in m³ of in liter, waarbij 1 m³ gelijk staat aan 1000 liter.

berekening zwembadvolume

2. Is het gebruik van chloor veilig?

BSI-chloorproducten zijn absoluut veilig, uiteraard mits het respecteren van de normale dosering. Chloor wordt uiteindelijk ook in ons leidingwater gebruikt, dat perfect drinkbaar is. De BSI-chloorproducten zijn van de allerhoogste zuiverheid, getest en goedgekeurd door de overheid, dat herken je aan het blauwe deksel.

3. Kan ik het gebruik van chloor beperken?

Dat kan je zeer zeker, dankzij de producten BSI Cristal Clear, BSI Micro Floc of BSI Floc Socks en BSI Oxy Pool & Spa. Het komt er gewoon op aan om de organische verontreinigingen met andere producten dan chloor te bestrijden. Zo kan het chloor zich “wijden” aan zijn kerntaak, namelijk het vernietigen van algen en bacteriën.

4. Metalen zwembadonderdelen oxideren en roesten en resulteren in bruine vlekken?

De zuurtegraad in jouw zwembadwater is te laag = het water is zuur. Verhoog de pH met pH Up tot die een waarde bereikt tussen 7,0 en 7,6.

5. De pH is snel te hoog of te laag, hoe krijg ik die makkelijk juist?

Dit probleem is duidelijk terug te voeren tot een te lage alkaliniteit (buffering), dat is de totale hoeveelheid aan opgeloste mineralen. Dit probleem doet zich veel voor bij gebruik van regen- of grondwater. Je kan het wel perfect oplossen met
BSI Alkalinity Up, een product dat de alkaliniteit verhoogt. Nadien blijft de pH veel stabieler.

6. Het water is troebel en witachtig, de wanden voelen ruw aan en hebben witte of grijze vlekken. Wat is er mis?

Er is een sterke concentratie van kalk in het water. Regel de pH tussen 7,0 en 7,6, doorgaans zal je pH Down nodig hebben. Nadien het water behandelen met BSI Calc Free en de onzuiverheden goed laten uitvlokken met BSI Micro Floc of Floc Socks. De ruwe randen kan je pas reinigen als het bad leeg is. Bij het opnieuw vullen de hardheid controleren en BSI Calc Free toevoegen.

zwembad bsi

7. Wat doe ik tegen een onaangename chloorgeur en water dat ogen en huid irriteert?  

Oeps, da’s een moeilijke! Je hebt te veel chloramines en een te laag gehalte aan vrij chloor. Je moet de volgende stappen
uitvoeren:
➜ Regel de pH tussen 7,0 en 7,6 met BSI pH Up of pH Down.
➜ Bepaal met de BSI Test Strips het totaal en het vrij chloorgehalte. Als het verschil tussen die 2 groter is dan 0,5 ppm, dan is het chloraminegehalte te hoog.
➜ Voer eerst een behandeling uit met BSI Oxy Pool & Spa.
➜ Voer daarna een schokbehandeling uit met BSI Snelwerkend Chloor.
➜ Controleer na enkele uren het vrij chloorgehalte en hou het tussen 1 en 1,5 ppm (indien dit te hoog zit, een deel van het water verversen).
➜ Zuig de neerslag op de zwembadbodem weg en filter het water dubbel zo lang als gewoonlijk.

8. Wat doe ik tegen water dat ogen en huid irriteert en geen onaangename chloorgeur heeft?

Ach, je hebt te goed je best gedaan. De concentratie aan vrij chloor is te hoog. Controleer het gehalte aan vrij chloor met de BSI Test Strips en verminder of stop de dosering van chloor tot een gehalte wordt behaald tussen 0,6 en 1,5 ppm. Desnoods een deel van het water vervangen.

9. Ik heb mijn zwembad gevuld met grondwater dat heel veel ijzer bevat. Wat doe ik tegen dat bruinachtige water ?

Probeer de volgende oplossing in 4 stappen:
➜ Zorg voor een goed geregelde pH tussen 7,0 en 7,6.
➜ Voer een schokbehandeling uit met BSI Snelwerkend Chloor.
➜ Gebruik nadien BSI Micro Floc of Floc Socks, daardoor gaan de ijzerdeeltjes neerslaan op de bodem van het bad. Daarna die deeltjes opzuigen. Zorg ervoor dat de opgezogen deeltjes niet in de filterinstallatie geraken, maar afgeleid worden naar de riolering.
➜ Nadien controleren of de pH tussen 7,0 en 7,6 staat.

10. De pH wijzigt nauwelijks ondanks het toevoegen van BSI pH Up of pH Down. Wat nu?

Wellicht gebruik je al enkele jaren hetzelfde water. Door productresten wordt de pH-aanpassing belemmerd. Het is aangewezen 1/3e van het water te vervangen. 

Meer informatie over onze zwembadproducten en waar te koop? Klik hier