Groene aanslag van je terras verwijderen

Groene aanslag ontsiert je terras, muren en schuttingen. Het is niet altijd een evidente klus om dit te verwijderen. Hoe krijg je weer gemakkelijk je tegels schoon zonder die groene aanslag op je terras? 

Hieronder geven we 3 tips:

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag zijn aaneengegroeide algen. Het zijn mossen en algen die graag groeien op relatief donkere en vochtige plekken. Daarom treedt groene aanslag vooral op in de herfst- en wintermaanden. Een vies en glibbering laagje vormt zich op paden, terrassen, muren, daken, ....

GROENE AANSLAG

Hoe krijg je groene aanslag van de tegels af?

Een methode die veel gebruikt wordt om van groene aanslag af te komen, is een hogedrukspuit. Hoewel dit een snelle methode is, is de oplossing echter van korte duur en werkt het zelfs averechts. Door de hoge waterdruk worden de tegels en stenen poreus en ruw, waardoor groene aanslag meer kans krijgt om te groeien en juist sneller terugkomt. Daarnaast beschadig je het oppervlak van de tegels. 

Wat helpt dan wel? De beste aanpak is om de groei van groene aanslag te voorkomen. Dit kun je doen door je tuin van een goede afwatering te voorzien. Hierdoor blijft er geen water liggen op je bestrating en krijgt groene aanslag geen kans om te groeien. 

Zijn de bovenstaande alternatieven geen optie, of heb je alsnog last van groene aanslag, dan is een groene-aanslagreiniger een goede oplossing. Groene-aanslagreiniger is een goedwerkend reinigingsmiddel dat groene aanslag verwijdert van onder andere hout, stenen en tegels. Tevens wordt de vorming van nieuwe groene aanslag maandenlang tegengegaan.

Wanneer kan je groene aanslag het beste verwijderen?

Je kunt het beste kiezen voor een periode waarin het een aantal dagen droog blijft en wanneer bij voorkeur ook de zon schijnt, ongeacht welk middel of welke methode je wenst te gebruiken om de aanslag te verwijderen. Kies je voor een professionele groene-aanslagreiniger, dan mag het nul tot twee dagen na het gebruik van de reiniger niet regenen. Als dit wel het geval is, werkt het middel minder goed of zelfs helemaal niet. Ook is het noodzakelijk om de groene-aanslagreiniger te verwerken bij temperaturen hoger dan +5°C. Bij het toepassen van de groene-aanslagreiniger kan je na 2 à 3 dagen duidelijk resultaat zien.

 

Hoe gebruik ik een professionele groene-aanslagreiniger?

Je kunt het middel spuiten, gieten, borstelen of schrobben. De verhouding van de groene-aanslagreiniger en water vind je op de verpakking. Als je veel last hebt van groene aanslag raden we je aan om een hogere dosering groene-aanslagreiniger te gebruiken. Je hoeft het middel na gebruik niet na te spoelen, het is niet schadelijk voor het milieu. Als er na een aantal dagen toch nog wat resten overblijven kan je eventueel de tuinslang gebruiken om de tegels schoon te spoelen. 

Let er wel op dat je de groene-aanslagreiniger niet direct op je planten spuit, hier kunnen ze niet goed tegen. Mocht je een vijver in de tuin hebben, is het ook raadzaam rondom de vijver voorzichtig te zijn. Vissen en andere levende organismen kunnen namelijk wel hinder ondervinden van de groene-aanslagreiniger.

 

Andere gerelateerde problemen

Groene aanslag: hoe kan je dit verwijderen?

Meer lezen >