Muizen in huis bestrijden

Muizen knagen aan etensvoorraden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en je huis vervuilen met uitwerpselen en urine. Er zijn heel wat doeltreffende maatregelen die je zelf kan toepassen om muizen in je huis te voorkomen. 

Tips tegen muizenoverlast

  1. Maak brede spleten en gaten in buitenmuren goed dicht, dan komen de muizen moeilijker binnen
  2. Katten kunnen muizenoverlast tegengaan, maar zijn natuurlijk geen garantie dat muizen jouw huis niet binnenkomen
  3. Berg je voedsel goed op in een afgesloten kast of doos
  4. Laat afval niet slingeren en gooi het onmiddellijk weg in vuilnisbakken met een afgesloten deksel
  5. Muizen houden ook niet van een aantal planten en kruiden zoals pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. De geur van deze kruiden schrikken muizen af, maar ze sluiten in elk geval niet uit dat muizen binnenkomen.

Wat te doen als er muizen in huis zijn?

 Heb je er alles aan gedaan om muizen te voorkomen, maar zijn ze toch aanwezig? De vier meest voorkomende methodes om muizen te bestrijden of te verjagen zijn muizenvallen, muizenvangkooi, muizengif en ultrasoon geluid.

Muizen vangen met een muizenval

Als de muizen echt een plaag worden, kan je  kiezen voor dodelijke muizenvallen of vallen die de knaagdieren nog in leven laten. Met de klassiek houten muizenval leg je eender welk geschikt lokaas (kaas, chocopasta, brood, fruit,...) in de val. De val plaats je op een donkere en beschutte plaats waar de muizen zich bevinden. Het lokaas best in de richting van de muur plaatsen want muizen steken zelden open ruimtes over. Om de slaagkans te vergroten, gebruik je minstens 2 of 3 vallen.

muizenval

Een elektrische muizenval doodt de muis onmiddellijk met een dubbele elektrische schok. Hoewel dit misschien wat wreed klinkt, is dit één van de meest pijnloze manieren voor de muizen om te sterven. 

Steeds meer mensen kiezen voor diervriendelijke muizenvallen:  De multi-muizenval vangt tot wel 10 muizen in een keer en is dus prima in te zetten als je last hebt van een muizenplaag. Je kan ze daarna ook weer gewoon levend vrijlaten, maar wacht hier uiteraard niet te lang mee. Anders bewijken de muizen alsnog onder de stress en van de honger. 

Een muizenvangkooi is een uitstekend middel om muizen levend te vangen. Met 2 ingangen zijn de vangmogelijkheden al veel groter en geraakt de muis er niet meer uit.

Muizengif gebruiken

 Hoe vreemd het ook mag klinken, de werking van goed muizengif is vrij traag. Muizen eten kleine beetjes, wachten even en eten pas verder als ze niet meteen ziek worden. Als een muis gif eet en hier meteen van zou sterven, kan er bij andere muizen al snel aasschuwheid optreden.

Ga je aan de slag met muizengif, dan kun je dit het beste combineren met een muizenlokdoos. Op deze manier kunnen kinderen en huisdieren niet bij het gif en kun jij duidelijk zien of de muizen van het gif eten. Gebruik muizengif bij voorkeur op een vochtige, donkere plaats want dan zijn ze minder schuw. 

BSI biedt verschillende soorten muizengif aan met verschillende werkzame stoffen als lokaas.

lokaasdoos

Natuurlijk gaat het hier nog steeds om gif, dus is het belangrijk om veilig met dit product om te gaan. Het is aan te raden om een voerdoos te gebruiken waar je het gif in uitstrooit. Zet de voerdoos op een plaats waar huisdieren en kinderen er niet gemakkelijk bij kunnen. De lokaasdoos voor muizen kan je gemakkelijk langs een muur zetten met een directe toegang tot het lokaas. Het is geschikt voor meerdere soorten lokaas (graantjes, pasta en blokjes).

Muizen verjagen met ultrasoon geluid

 

multistop gamma

BSI brengt met het 'MULTISTOP' gamma een nieuwe generatie ultrasone ongedierteverjagers op de markt. Deze ultrasone verjagers zijn onhoorbaar en onschadelijk voor de muis.  Een ultrasone verjager wordt steeds populairder omdat het een erg diervriendelijke manier is om muizen te verjagen.

 Multistop Interior +

Het toestel bevat een luidspreker die onhoorbare ultrasone geluidsgolven uitzendt die een sterke irritatie bij muizen uitlokt en slaan ze op de vlucht. De frequentie van het geluid is zo hoog dat het niet waarneembaar is voor het menselijk oor. Onze ongedierteverjagers werken voor een kleine ruimte tot 30 m2, terwijl anderen een werking hebben tot wel 400m2. Denk voor je aankoop dus goed na voor hoeveel oppervlakte je een toestel nodig hebt. 

En wat met ratten ?

Het verschil tussen ratten en muizen kan je niet altijd meteen zien. Ratten zijn vaak ietsje groter, hebben een langere, dikkere staart en grotere oren. De eetgewoonten verschillen: een muis eet 3g voedsel per dag en een rat eet zo'n 15-30g per dag.  Ratten en muizen zijn echter erg verwant en worden in het algemeen op een vergelijkbare manier bestreden. Muizengif en ongedierteverjagers zullen daarom doorgaans evengoed werken bij ratten als bij muizen. Bij het aanschaffen van een vangkooi of val moet je echter toch een beetje opletten, want volwassen ratten zijn ietsje groter dan muizen. 

Andere gerelateerde problemen

Muizen en ratten: bestrijden met lokaas

Meer lezen >