Veel gestelde vragen over spa en bubbelbaden

1) Hoe kan ik de ontsporende verwarmingskosten voor het water verminderen?

Een jaarrond verwarming van een middelgrote spa op 38° C kan je begroten op ca € 1300 per jaar. Dat kan je echter met € 1000 per jaar verminderen met behulp van een energiezuinige warmtepomp.

2) Hoe vaak moet ik het water in de spa vervangen?

Dit hangt natuurlijk af van de intensiteit van het gebruik. Maar algemeen wordt aangenomen dat het water best om de 2 à 3 maanden volledig vervangen wordt. Doorgaans worden spa’s intensief gebruikt en in vergelijking met een zwembad gaat het om een relatief beperkt volume water met een hoge watertemperatuur, zodat de bacteriegroei en de bevuiling sterk worden bevorderd. Regelmatig vers water is bijgevolg een noodzaak.

3 ) Wordt het water in mijn spa sneller verontreinigd dan in mijn zwembad?

Jazeker, het grote verschil is het watervolume, dat zelfs in een kleiner zwembad al een veelvoud is van een gemiddelde spa. Bovendien kan je van de spa ook genieten bij slecht weer, zodat de gebruiksfrequentie gemiddeld ook veel hoger ligt. Voeg daarbij de hoge watertemperatuur en de permanente toevoer van zuurstof. Voor zwembaden adviseren wij zelden om het water volledig te vervangen, voor spa’s daarentegen is complete vervanging veeleer de regel dan de uitzondering.

4) Mag ik een vlokkingsmiddel gebruiken?

Neen, wij raden dit af omdat dit de filterpatronen kan verstoppen. Grovere vuildeeltjes laat je beter bezinken naar de bodem waar je ze gemakkelijk kan wegzuigen met een bodemzuiger. 

5) Waar komt die vervelende schuimvorming vandaan?

Dit is een direct gevolg van de organische bevuiling van het water, die je kan beperken, maar nooit volledig uitschakelen. De combinatie organische bevuiling + hoge watertemperatuur + jetfunctie veroorzaakt de schuimvorming. Met de AQUA Pur Schuimverwijderaar los je het probleem vrijwel onmiddellijk op.

6) Waarom is het water fillteren zo belangrijk?

Door het water doorlopend te filteren beperk je de organische bevuiling. Het is net die organische bevuiling die vervelende e ecten heeft zoals excessieve schuimvorming en ‘biofilm’. Die ‘biofilm’ is een soort slijmlaag die door bacteriën ontwikkeld wordt en, eens gevormd, zich moeilijk laat bestrijden. Voorkomen is beter dan genezen en dat doe je door goed te filteren, goed te chloreren en het product AQUA Pur 5 in 1 te gebruiken. 

7) Wat zijn de voordelen van een spa afdekken als hij niet gebruikt wordt?

  • Het drukt de verwarmingskosten gevoelig
  • Als veiligheid om kinderen uit de spa te houden
  • Vermindert de verdamping van water en chemicaliën
  • Geschikt als winterafdekking
  • Verhindert dat bladeren en atmosferisch vuil in de spa komen
  • Minder licht = minder vorming van algen

8) Hoe vaak moet de filter gereinigd worden?

Bij intensief gebruik doe je dit best wekelijks. Best beschik je over extra filterpatronen zodat je de spa in werking kan houden terwijl het andere filterpatroon gereinigd wordt. Met behulp van het product ‘Filter Cleaner’ kan je doeltreffend vet, kalkafzettingen, haren en andere bevuiling uit de filterpatronen reinigen. De filterpatronen worden wel veel minder snel vuil als je een douche neemt vooraleer je de spa betreedt.

9) Onze ogen raken geïrriteerd in de spa, hoe komt dit?

Vaak is dit het gevolg van een te hoge pH, waardoor ontsmettingsproducten zoals chloor minder goed werken. Dus best eerst de pH en het chloorgehalte meten en nadien (én in deze volgorde) de pH en het chloorgehalte regelen.

10) Is het gebruik van chloor veilig?

De BSI-chloorproducten zijn absoluut veilig, mits je de aangewezen dosering respecteert. Chloor wordt zelfs gebruikt in ons leidingwater, dat perfect drinkbaar is. De BSI-chloorproducten zijn van de allerhoogste zuiverheid en worden frequent gecontroleerd door de overheid. 

11) Kan het gebruik van chloor beperkt worden?

Voor alle duidelijkheid, een ontsmettingsproduct als chloor is onmisbaar voor hygiënisch water, maar je kan 3 ingrepen doen om het gebruik ervan tot minder dan de helft te beperken:

  • Neem een douche voor je in de spa gaat, zo beperk je de ‘insleep’ van organisch materiaal zoals zonnecrème, zeep, zweet, …
  • Filter het water maximaal en reinig of spoel de patroonfilter regelmatig uit.
  • Gebruik 2-wekelijks het unieke product ‘Aqua Pur 5 in 1’ 

12) Wat doet een foute pH-waarde met de spa?

Zowel een te hoge als een te lage pH laten de ontsmettende werking van chloorproducten afnemen.
➔ Bij een te lage pH (= zuur water) krijg je corrosie van de metalen onderdelen.
➔ Bij een te hoge pH ontstaat voornamelijk prikkeling van de ogen.

spa